SANAT BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN Prof. İLHAN ÖZKEÇECİ’YE RUSYA’DAN BÜYÜK ONUR

30.09.2015

SANAT BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN Prof. İLHAN ÖZKEÇECİ’YE RUSYA’DAN BÜYÜK ONUR

Sanat Bölümü, Sanat Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. İlhan ÖZKEÇECİ, patenti kendisine ait olan “Tarab” isimli enstrümanla, 28. Uluslararası Asya ve Afrika Ülkeleri Tarih ve Tarihçilik Konferansı kapsamında Saint Petersburg Devlet Üniversitesi Sarkiyat Fakültesi’nde bir resital gerçekleştirmiştir. Bu doğrultuda Türk musikisinden seçkilerle dinleyicilerin büyük beğenisini kazanan Prof. İlhan ÖZKEÇECİ, Saint Petersburg Devlet Üniversitesi Sarkiyat Fakültesi’nce bir teşekkür belgesi ile onurlandırılmıştır.

“Tescilli Bir Türk Musıkisi Sazı Tarab Hakkında”

Tarab, yayla çalınan bir Türk musıkisi enstrümanıdır. Prof. İlhan Özkeçeci tarafından dizayn edilmiştir. Tarab, Klasik Türk musıkisinde çok derin kökleri olan iki önemli enstrümandan; Tanbur ve Rebap’ tan ilham alınarak hazırlanmıştır. Prof. İlhan Özkeçeci'nin 1985'den bugüne dek süren çalışmalarıyla her iki enstrümanda uygun görülen özellikler kombine edilerek Tarab’a son şekli verilmiştir. Ergonomi, dayanıklılık, sağlamlığın yanında ses kalitesi de korunmuştur. Bu minvalde sistematik bir üretim şeması elde edilmiş, 2013 yılında başlayan patent ve tescil çalışmaları sonucunda Türk musıkisi'ne ilk defa tescilli bir enstrüman kazandırılmıştır.

Tarab’ın Teknik Özellikleri

Tarab; yay ile icra edilmesinin yanında perde sayısı ve oktav genişliği ile Tanbur’un dörtte üç oranında ölçeklendirilmiş bir klavyeye sahiptir. Gövdesinde ise yekpare ahşaptan elde edilen bir tekne bulunur. Yekpare ahşap tekne, sistematik üretim ve sabit bir ölçü elde etmek için tercih edilir. Bu gövde üzerine neme dayanıklı bir deri gerilir. Böylece olası hava değişimlerinde ses kalitesi korunmakta, akort deformasyonlarının önüne geçilebilmektedir.

Tarab’ın toplam boyu yaklaşık 115 cm.dir

Tarab İsmi

Bu enstrümana, Tanbur ve Rebab kelimelerinin hece birleşimlerinden meydana gelen TA-R-AB kelimesi isim olarak verildi. Tarab kelimesi aynı zamanda Arapça bir isim olarak; sevinç, şenlik, şadlık, ferah, coşku, sevinçten gelen coşkunluk, musıki ile coşmak gibi manalara da gelmektedir.

Tarab projesi, ulusal ve uluslararası anlamda Türk musıkisinin bilinirliği ve görünürlüğü adına bir adımdır. Bunun yanında; gelecek kuşaklara Türk Musıkisi ve geleneğinin aktarılmasını sağlamak için teorik kaide ve metodoloji çalışmasıdır. ‎ SANAT BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN Prof. İLHAN ÖZKEÇECİ’YE RUSYA’DAN BÜYÜK ONUR

“Tescilli Bir Türk Musıkisi Sazı Tarab Hakkında”

Tarab’ın Teknik Özellikleri

Tarab’ın toplam boyu yaklaşık 115 cm.dir

Tarab İsmi

Katılım ve Teşekkür Belgesi İçin TIKLAYINIZ..!!!