Prof. İlhan ÖZKEÇECİ’ye 2016 Türk Çalgı Müziğine Hizmet Ödülü
Tüm Haberler


16.05.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. İlhan ÖZKEÇECİ’ye 2016 Türk Çalgı Müziğine Hizmet Ödülü

 

Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Prof. İlhan ÖZKEÇECİ, patenti kendisine ait olan “Tarab” ile birlikte, Müzikte Metodoloji ve Müzikle İletişim Uluslararası Sempozyumukapsamında 2016 Türk Çalgı Müziğine Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

 

İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi (MÜZDAK) ve Şişli Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile “23. İstanbul Türk Müziği Günleri” çerçevesinde, 11-12 Mayıs 2016 tarihlerinde Şişli Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen organizasyonda ödülünü alan Prof. İlhan ÖZKEÇECİ, yine aynı sempozyumda Yeni Bir Çalgı: “Tarab” ve Türk Musıkisinin Evrenselleşmesindeki Yeri  başlıklı bir bildiri sunarak, “Tarab” eşliğinde musıki örnekleri verdi.

 

Katılımcıların beğeni ile dinlediği öğretim üyemizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

 

Tarab Hakkında

 

Tarab, yayla çalınan bir Türk musıkisi enstrümanıdır. Prof. İlhan Özkeçeci tarafından dizayn edilmiştir. Tarab, Klasik Türk musıkisinde çok derin kökleri olan iki önemli enstrümandan; Tanbur ve Rebap’ tan ilham alınarak hazırlanmıştır. Prof. İlhan Özkeçeci'nin 1985'den bugüne dek süren çalışmalarıyla her iki enstrümanda uygun görülen özellikler kombine edilerek Tarab’a son şekli verilmiştir. Ergonomi, dayanıklılık, sağlamlığın yanında ses kalitesi de korunmuştur. Bu minvalde sistematik bir üretim şeması elde edilmiş, 2013 yılında başlayan patent ve tescil çalışmaları sonucunda Türk musıkisi'ne ilk defa tescilli bir enstrüman kazandırılmıştır.

 

Tarab’ın Teknik Özellikleri

Tarab; yay ile icra edilmesinin yanında perde sayısı ve oktav genişliği ile Tanbur’un dörtte üç oranında ölçeklendirilmiş bir klavyeye sahiptir. Gövdesinde ise yekpare ahşaptan elde edilen bir tekne bulunur. Yekpare ahşap tekne, sistematik üretim ve sabit bir ölçü elde etmek için tercih edilir. Bu gövde üzerine neme dayanıklı bir deri gerilir. Böylece olası hava değişimlerinde ses kalitesi korunmakta, akort deformasyonlarının önüne geçilebilmektedir.

Tarab’ın toplam boyu yaklaşık 115 cm.dir

 

Tarab İsmi

Bu enstrümana, Tanbur ve Rebab kelimelerinin hece birleşimlerinden meydana gelen TA-R-AB kelimesi isim olarak verildi. Tarab kelimesi aynı zamanda Arapça bir isim olarak; sevinç, şenlik, şadlık, ferah, coşku, sevinçten gelen coşkunluk, musıki ile coşmak gibi manalara da gelmektedir.

Tarab projesi, ulusal ve uluslararası anlamda Türk musıkisinin bilinirliği ve görünürlüğü adına bir adımdır. Bunun yanında; gelecek kuşaklara Türk Musıkisi ve geleneğinin aktarılmasını sağlamak için teorik kaide ve metodoloji çalışmasıdır.